miercuri, 9 martie 2011

Ce facem cu anvelopele uzate ?

Ce facem cu anvelopele uzate ? Le valorificăm!!!

Chiar dacă la o primă vedere nu ar părea, anvelopele uzate sunt un material cu mare potenţial. Acestea prezintă o serie de calităţi  precum : rezistenţă structurală (atunci când sunt folosite întregi), supleţe (atunci când sunt transformate în granule), sau putere calorică (atunci când sunt utilizate ca şi combustibil). Astfel, pentru anvelopele uzate există 2 tipuri de valorificare: una energetică şi una materială.

Valorificarea energetică se referă la utilizarea puterii calorice a anvelopei. Datorita acestei calităţi, anvelopele uzate pot fi utilizate ca şi combustibil alternativ în:

-cuptoare din industria cimentului; 
-centrale termo-electrice producătoare de electricitate;
-cazane termice producătoare de vapori.

Valorificarea materială se referă la folosirea anvelopelor uzate nerecuperabile în diverse aplicaţii :

- anvelopele întregi pot fi foloste la:  diguri, rembeluri pentru şosele sau paravane antizgomot.

- anvelopele tocate pot fi folosite la construcţia şoselor sau ca substrat de drenare a apei pentru terenurile sportive.

- anvelopele măcinate pot fi folosite pentru obţinerea de granule de cauciuc şi puderta. Acestea din urmă, amestecate sau nu cu polimeri sintetici, se pot folosi la confecţionarea de obiecte turnate, ca de exemplu rotiţele cărucioarelor destinate transportului de mărfuri , covoare pentru acoperirea terenurilor din sălile de sport şi spaţiilor de joacă, diferite piese pentru industria auto (volan flexibil, covoraşe, garnituri pentru frâne), braţe pentru fotolii,  semne rutiere, materiale pentru acoperiş, echipamente pentru camping (dubluri, saltea de protecţie, acoperiş şi podea).


Cine se ocupă de colectarea anvelopelor uzate la noi în ţară ?

Începând cu anul 2004 există la noi în ţară un cadru legislativ care reglementează managementul anvelopelor uzate .
Practic, toţi deţinătorii de anvelope  vechi sunt obligaţi de lege să le predea unui producător sau colector autorizat, în scopul valorificării acestora . Oamenii pot duce anvelopele uzate în locul de unde le-au cumpărat, la orice vulcanizare sau la orice producător sau importator deoarece toţi operatorii comerciali care activează pe piaţa anvelopelor au obligaţia de a primi anvelopele uzate, indiferent dacă au fost sau nu achiziţionate de la ei.

În Romania, Eco Anvelope este singura societate care gestionează, în prezent, fluxul de anvelope uzate din ţară. Aceasta lucrează cu operatori economici autorizaţi şi specializaţi în servicii de colectare şi valorificare a anvelopelor devenite deşeuri.

Fii ECO FRINDLEY !

Acum, că ai aflat câte lucruri se pot face dintr-o anvelopă uzată tot ceea ce îţi mai rămâne de făcut este să oferi aceste informaţii şi celorlalţi! Recomandă articolul nostru pentru a te asigura că anvelopele uzate vor fi valorificate!

Un comentariu:

  1. UNDE SE POT VALORIFICA ANVELOPELE UZATE SI LA CE PRET MA INERESEAZA DACA OFERITI TRANSPORT SAU TREBUIE SA LE DUC EU SI UNDE TREBUIE SA LE DUC CU MULTA STIMA MARIUS

    RăspundețiȘtergere